Symptomer på hepatitt C

De første symptomene

illamående

Det tar fra to uker til seks måneder fra man blir smittet til sykdommen bryter ut. Hepatitt C er ofte en symptomfri infeksjon; rundt 80 prosent av de smittede opplever ingen symptomer. Det betyr allikevel ikke at sykdommen ikke påvirker kroppen. Symptomer på hepatitt C kan også være svært ulike fra person til person. De første symptomene kan for eksempel være trøtthet, dårlig appetitt, kvalme, oppkast, muskel- og leddsmerter, allmenn sykdomsfølelse, feber og gulsott.

Symptomer på akutt hepatitt C

Den akutte fasen av hepatitt C regnes opp til seks måneder etter at man har blitt smittet med viruset. 15-50 prosent av de smittede helbredes spontant uten at det går over til kronisk hepatitt C. Enn så lenge finnes det ingen vitenskapelig forklaring på hvorfor noen helbredes spontant og andre ikke gjør det. De fleste merker ikke noe til den akutte infeksjonen men en del kan utvikle noen av symptomene beskrevet over.

En av ti som smittes utvikler gulsot i forbindelse med utbruddet og pleier da å gå gjennom tre faser av gulsot. Den første fasen varer fra noen dager og opp til en uke og kjennes som influensa med feber, trøtthet og generell smerte i kroppen. Etter den første korte perioden kommer neste fase, som pågår nesten like lenge, der man kan miste appetitten, oppleve kvalme eller kaste opp. I den siste fasen pleier huden og øyehvitene å bli gulaktige, man kan få mørk urin og lys avføring. Den gule fargen pleier å forsvinne innen noen uker men det er vanlig at trøttheten sitter igjen i enda en måned etter det.

Symptomer på kronisk hepatitt C

Rundt 60-85 prosent av de som smittes med hepatitt C utvikler en kronisk infeksjon som innebærer at den ikke helbredes i den akutte fasen. Kronisk hepatitt C-infeksjon kan forårsake kronisk inflammasjon i leveren som så kan føre til skrumplever, leversvikt og leverkreft.

Kronisk hepatitt C utvikles ofte langsomt og ofte symptomfritt. I mange tilfeller er det når leveren er alvorlig skadet man begynner å oppdage sykdommen. Nærmere 20-30 prosent av pasientene med kronisk hepatitt C utvikler skrumplever innen 20-30 år fra de har blitt smittet. De tidlige symptomene på kronisk infeksjon minner om de akutte; det vil si at man kjenner seg trøtt, har dårlig appetitt, føler ubehag og går ned i vekt.

Leveren har mange funksjoner i kroppen og sørger blant annet for å rense blodet, lagre fett og sukker, i tillegg til å bryte ned visse stoffer som for eksempel alkohol og medisin. Etter en periode, når viruset har begynt å påvirke leverens funksjon, kommer andre symptomer krypende. Det kan hende at man lettere enn vanlig får blåmerker og blødninger ettersom blodets evne til å levre seg svekkes. Man kan oppleve at bena hovner og at væske samles i magen. Leverens evne til å styre hormoner svekkes og kan eksempelvis føre til at man med kronisk hepatitt C kan få større bryster eller bli impotent. Hjernen påvirkes også som et resultat av at leveren ikke lykkes med å rense ut gifter. Den gule fargen på huden og øyehvitene, som kan påvirke de syke, er et tegn på at leveren ikke klarer å rense et gulfarget avfallsstoff, bilirubin, ut av kroppen.

 


Klider:

  1. World Health Organization (WHO). Hepatitis C. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs164/en/
    Vik et al Tidsskr Nor Legeforen 2008; 128:563?–?6
  2. Folkehelseinstituttet – Hepatitt C, en veileder for helsepersonell, http://www.fhi.no/artikler/?id=82751
  3. Legeforeningen, Faglig veileder for oppfølging og behandling av hepatitt C., september 2014
  4. Dalgard et al, Tidsskr Nor Legeforen 2011; 131:E1?–?8
    Seeff LB: The history of the ”natural history” of hepatitis C (1968-2009) Liver International: official journal of the International Association for the Study of the Liver 2009;29 Suppl 1:89-99 Maheshwari A et al: Acute hepatitis C. Lancet 2008;372:321-332
Fråga Doktorn om hepatit C

Spør legen

Spør legen gir deg svar på dine spørsmål om hepatitt C.

Gå til spør legen om hepatitt C

Din berättelse

Din historie

Vi vil gjerne ta del i din personlige historie om hvordan det er å leve med hepatitt C.

Send inn din egen fortelling